logo

Aktuelt

Løfte håndverket – høstseminar 2025, invitasjon

Tema: Håndverk i Trøndelag – vern og videreføring 
Tid: 30. september 2025, kl. 09.30–15.00  
Sted: Øysteinsalen ved Erkebispegården, Trondheim
 

Skomaker og gipsmaker blir stipendiater

Norsk håndverksinstitutt har ansatt to nye stipendiater i tradisjonelt håndverk. Fra 1. september får en skomaker og en gipsmaker anledning til å gjøre et dypdykk i eget fag.

Løfte håndverket vår 2025

Tidenes Løfte håndverket-samling  
6. mai 2025 ble Løfte håndverkets vårseminar avholdt på Maihaugen, Lillehammer, det 32. i rekken. Det var rundt 300 deltakere og den største Løfte håndverket-samlingen til nå. Tema var Riksantikvarens håndverksstrategi.

Nytt fra stipendiatene

Veven rundt på 80 dager

Around the loom in 80 days (Summary in English below.) Nå er det 80 dager siden jeg startet stipendiatstillingen hos Norsk Håndverksinstitutt. Det har vært en reise, og tiden har flydd forbi, her følger en liten oppdatering på noe av det jeg har opplevd og jobbet med. Planlegging og grubling. En del tid har gått…

Magnhild Peggy Jones Gilje

Den viktige forskjellen på ‘å få til’ og ‘å få til godt’ (litt om spretteteljing)

Sprettetæljing. Mye rart har blitt skrevet om spretteteljing (eller glepphogg), særlig tatt i betraktning hvor forholdsvis unyttig det er for selve teljinga å omhandle det i skriftlig form. Det må vises, erfares, veiledes in actio og det må øves. Men om målet ikke er at noen skal kunne sprettetelje basert på tekst alene så kanskje…

Jon Anders Fløistad

Sida

Vi har kommet til Januar (2024) , og det er sida i båten som står for tur. Sida bygges av vanlige plansaga bord, og det er kanskje den delen av byggeprosessen hvor man ser mest fremgang fra dag til dag. Det er nå skroget, og fasongen som helhet blir ferdigstilt. Borddeling Geitbåten har en veldig…

Hallvard Heide

Takrytterens midtre etasje.

Midtre etasje av takrytteren monteres ferdig i disse dager. Det vil si de delene vi kan montere. Takkonstruksjonen som skal oppå henger sammen med tredje høyden og gjøres ferdig etter at tredje høyden er ferdig montert. Andre høyden skal i likhet med den første hvile ned på de sulagte taketbordene i etasjen under. Vi bygger…

Åsmund Stormoen

Fiskeskinn med farge

Lottas garveri ligger midt i Sigtuna som er Sveriges eldste by, og bare et steinkast fra Mälaren. Lotta har invitert Aja Petterson og meg for å garve fiskeskinn. Jeg har garvet mange fiskeskinn, men Lotta har utrolig mye mer erfaring med fisk, og har dessuten jobbet mye med farging. Så nå gleder jeg meg til…

Sofie Kleppe

DEN BESTE Navarsmeden på Jæren

Jeg har nylig gjort et spennende funn i slektsgranskingen min – jeg har oppdaget at min tipp-tipp-oldefar var ingen ringere enn Sven Olsen Skjæveland, kjent som den beste navarsmeden på Jæren og en framragende plogsmed. Det gir meg en helt spesiell følelse å vite at jeg, flere generasjoner senere, selv står ved essa og smir…

Ida Skjæveland Moi

Blåtårnet på Akershus festning

I Blåtårnet på Akershus slott står det to tårnurverk. Det ene er ifra ca 1620. Dette var i drift helt frem 1931 da det ble montert et nytt urverk laget i Moss av Johannes Dahl. I begynnelsen av mars i år var jeg på en uformell tur opp i Blåtårnet, sammen med to stykker fra…

Erik Magnus Mørk

Scenekunst + håndverk = Sant

Jeg lurer på: skjønner politikerne helheten av hva en scenekunstinstitusjon er?  Jeg er veldig bekymret over at driften til Oslo Nye Teater står i fare for å bli rammet av store nedskjæringer. Selvfølgelig også med tanke på det kunstneriske scenearbeidet, men i min posisjon er jeg særlig bekymret, nesten vettskremt, på vegne av alle de…

Stine Rudi Standal