logo

Aktuelt

Stipendiat i innspurten

Trebåtbyggeren Hallvard Heide har nå begynt på sitt tredje og siste år som stipendiat ved Norsk håndverksinstitutt. Stipendiatordningen har hatt stor betydning både for Heides egen utvikling og for båtbyggermiljøet i Valsøybotn.

Einar Borgfjord får internasjonal heder

Det er hyggelig å kunne gratulere vår tidligere stipendiat i trebåtbyggerfaget, Einar Borgfjord, med internasjonal anerkjennelse.  Han ble av internasjonalt råd for Culture Masters 27.07.24 utnevnt til Arirang Master. Han er så langt den eneste fra Nord Europa som har mottatt denne gjeve utmerkelsen. 

Samling for innføring i messingstøping i sand på Maihaugen 26. juni 2024

Norsk håndverksinstitutt har i samarbeid med Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter (KA) og Riksantikvaren (RA) gjennomført to samlinger for gjørtlere og metallkonservatorer. Innholdet har vært kompetansebehov i forbindelse med restaurering av messinggjenstander i kirkene og konservering og vedlikehold av lysestaker, lysekroner mv. i messing. I juni ble det avviklet en samling med to gjørtlere, tre storurmakere, en metallkonservator og en lærer. Denne gang dreide det seg om en innføring i støping av messing i sand.

Nytt fra stipendiatene

Andre omfar

Vi er i Desember. Første omfar er helt ferdig, og det andre står for tur. Det er nå de første og tjukkeste borda som skal bøyes på båten skal bøyes på båten. Tur til Kystens Arv Før jeg gikk løs på remborda trengte jeg litt faglig innput. Derfor dro jeg til Rissa en uke for…

Hallvard Heide

Sponstabbe for tilvirkning av takspon.

Hans Marumsrud og jeg har lagd en sponstabbe, seinere skal vi lage noen takspon. Om det er en historisk riktig sponstabbe er uvisst. Konstruksjonen er enkel, og ved å påføre en del fastmerker, og dybdemerker, trenger man kun en øks og risseverktøy/blyant for å lage spon. Til Eidsborg stavkirke blei det lagd 17 000 takspon da…

Åsmund Stormoen

Skinn-eventyr i Grønland

Nuuk i vest Eventyret starter i hovedstaden Nuuk. Vi flytter inn på Vandrehjem og besøker Tukummeq som har spesielt mye kunnskap om fugleskinn, sener og tarmer. Hun kommer fra Qaanaq i nord hvor skinn fra alkekonge har blitt brukt til det innerste plagget på kroppen. «Fugleskinn skal sankes i juni, sener fra narhvalen skal samles…

Sofie Kleppe

Endelig tilbake etter sommerferie… 

Måneden før sommerferien gjorde jeg mye forskjellig, men på grunn av generelt tidspress har jeg ikke fått anledning til å dele alt, men nå synes jeg det er på tide. Jeg har blant annet reist mye, møtt mange spennende folk, og jeg har både lært vekk kunnskap og fått mye inspirasjon til å utforske mer. …

Ida Skjæveland Moi

Store ur og store hjul

Tårnur fra Drammen  På verkstedet har jeg nå inne et tårnursverk fra Svelvik kirke som har vært i bruk frem til utpå 70-tallet da det ble byttet ut med et Westerstrand elektromekanisk urverk. Urverket er laget i Drammen i 1908 av Hans Pedersen. Uret har stiftgang og får sin drivkraft fra et tungt lodd. Når…

Erik Magnus Mørk

Nye oppdagelser

Når eg reiser rundt og holder kurs og ser etter korger, dukker det ofte opp spennende ting. Den siste turneen var intet unntak! På museet på Stiklestad fekk eg gå i magasinet og kikke, og der fann eg nokre ting eg ikkje har sett før: På kurs i Alvdal dukka det opp mykje interessante korger!…

Hege Iren Aasdal

The white grosgrain wireframe headpiece 

I am working on two grosgrain wireframe headpieces. One is white undyed materials, and one will be dyed.   I am making these pieces to explore the tradition of wireframe headpieces mid 20th century. The undyed one to explore the techniques, combination of materials and shape. I will then create the same piece with materials I…

Stine Rudi Standal